Izvor: LAG More 249

U subotu, 9. ožujka 2024. godine u Osnovnoj školi Pirovac održana je Radionica Održivi način prijevoza, a u okviru provedbe projekta Zavrtimo krug promjena III. Radionica je održana za učenike škole, a u suradnji s lokalnom koordinatoricom projekta, Marijanom Lasan te voditeljicom projekta, Mirtom Srdarev.

Cilj radionice bio je upoznati učenike s načinima smanjenja ekološkog otiska kroz prizmu održivog i zdravog načina prijevoza – bicikl, ali i hodanje. Prva aktivnost bila je rješavanje križaljke koja je sadržavala različite termine koji su se odnosili na sigurnu vožnju biciklom te na sigurno kretanje u prometu. Nakon uvodnog dijela radionice, učenici su bili usmjereni na glavnu aktivnost, a to je izrada makete, odnosno oblikovanje prijedloga prometnog rješenja jednog dijela Pirovca. Učenici su se tako s lokalnom koordinatoricom Marijanom nakon kratke rasprave dogovorili koji je to dio naselja koji će prikazati u formi makete: Ulica Blajburških žrtava, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Bravari. Prilikom izrade makete izrađivali su kućice, vodili računa o biciklističkoj stazi, nogostupu, pješačkim prijelazima, zelenim oazama, mjestima za druženje, prometnim znakovima, itd. Osim toga, nekolicina ih je kod kuće napravila dodatne prikaze stambenih objekata te smo neke od njih iskoristili za maketu.

Važno je naglasiti kako se prilikom oblikovanja prometnog rješenja razgovaralo o načinima na koji pozitivno utječemo na okoliš koji nas okružuje: neke od kuća imaju zelene krovove, a dio uz ulice zasađena stabla čime se utječe na smanjenje temperature zraka u lokalnoj zajednici (definirani su problemi, ali iznesena i rješenja). Također, učenici su samoinicijativno istaknuli kako bi željeli rezultat radionice osobno predstaviti načelniku Općine Pirovac.

Kvaliteta održane radionice očituje se upravo u zadovoljstvu učenika napravljenim prikazom održivog i sigurnog načina prijevoza kako bi se poboljšala fizička i zdravstvena aktivnost učenika te smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Sljedeća radionica održat će se 19. i 20. ožujka 2024. godine na temu ekološkog vrtlarenja i kompostiranja, a na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena, pogledajte kroz galeriju fotografija kako nam je bilo u subotu.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Pirovac, Udruga Argonauta i Općina Pirovac. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.761,93 €, a ukupna vrijednost projekta je 14.137,91 €. Provedba projekta započela je 8. studenog 2023. godine i traje do 31. srpnja 2024. godine.

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije