U organizaciji Lokalne akcijske grupe “More 249“ kao nositelja projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ te partnera, Osnovne škole Brodarica i lokalne koordinatorice projekta, 17. lipnja 2023. g. održana je aktivnost Edukativni nagradni izlet.

Cilj izleta bio je nagraditi učenike za sudjelovanje u provedbi izvannastavnih aktivnosti, ali kroz edukativnu prizmu. Tako smo na otoku Zlarinu posjetili novootvoreni Hrvatski centar koralja Zlarin (https://hckz.hr/) te se uz stručno vodstvo upoznali sa stoljetnom tradicijom koraljarstva na otoku Zlarinu, što ono predstavlja za samo lokalno stanovništvo i šibenski kraj, ali i bioraznolikost koju je potrebno očuvati. Muzej je interaktivan te se tako može saznati o povijesti otoka, životu ljudi, o prostoru, ali i čuti mit o nastanku koralja!

U organizaciji lokalne koordinatorice i voditeljice projekta s učenicima je provedena aktivnost o različitim izvorima energije – učenici su tako dobili kartice s nazivima energije i kartice s objašnjenjima energije te je cilj bio pronaći svog para i upoznati se s obilježjima – nafte, hidroenergije, energije vjetra, solarne energije, energije mora, itd. Osim toga, razgovarali smo o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije i važnosti prelaska na obnovljive izvore energije. Tako je u sklopu projekta nabavljena pametna klupa kao primjer korištenja solarne energije. Klupa je dostavljena u Osnovnu školu Brodarica i bit će postavljena u dvorištu škole te će služiti kao stalni podsjetnik o tome kako treba pozitivno utjecati na okoliš, promišljati o klimatskim promjenama i jačati svijest o brizi za okoliš.

Razgovor o energiji bio je i uvertira u posjet otoku Prviću i interaktivnom Memorijalnom centru Faust Vrančić (http://mc-faustvrancic.com/hr/ ). U Muzeju smo zahvaljujući stručnom vodstvu upoznali lik i djelo Fausta Vrančić – hrvatskog leksikografa, poliglota, vizionara, izumitelja i još mnogo toga! Razgovarali smo o zanimljivostima iz Faustova života, o njegovim izumima, o korištenju obnovljivih izvora energije u izumima te kroz suvremeni postav upoznali se s modelima izuma. Pogledali smo i kratki film te odigrali igre na interaktivnim pločama.

Nakon edukativnog dijela prošetali smo do Prvić Šepurine gdje smo se družili, razgovarali i zasluženo opustili!

Na otoku Zlarinu učenicima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u provedbi projekta te brošure koje su nastale u okviru projekta ZaVRTimo krug promjena II.

Brošuru možete preuzeti  OVDJE.

 

Izletom smo završili s aktivnostima projekta, a preostalo nam je službeno otvaranje školskog vrta i predstavljanje vrta zainteresiranoj javnosti!

Pratite nas i dalje na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena i na web stranici LAG-a More 249

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ je povećati razinu znanja, sposobnosti i motiviranosti djece za očuvanjem i brigom za okoliš čime se doprinosi boljoj ekološkoj osviještenosti i održivom razvoju, dok su specifični ciljevi educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša. Na radionicama su sudjelovali učenici viših razreda Osnovne škole Brodarica koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša, a koje su se temeljile na neformalnim metodama i iskustvenom učenju te evaluaciji i refleksiji provedenih aktivnosti.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Brodarica, Udruga Argonauta i Grad Šibenik. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.040,88 €, odnosno 90.722,01 kn, a ukupna vrijednost projekta je 12.916,85 €, odnosno 97.322,01 kn (fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn). Provedba projekta započela je 13. listopada 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine.

 

 

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije