U organizaciji Lokalne akcijske grupe „More 249“ u petak 27. listopada 2023. godine započela je provedba aktivnosti Razmjena mladih u okviru projekta „Big Foot – Small Steps“ financiranog iz Erasmus+ programa. Kao nositelj, LAG „More 249“ po peti put provodi Erasmus+ projekt koji ovoga puta okuplja mlade ljude iz šest zemalja, Hrvatske, Italije, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Turske.

Ukupno 36 osoba boravit će na području Šibenika 10 dana te će kroz zabavu i igru učiti o održivom razvoju, klimatskim promjena, onome što kao pojedinci, ali i grupa, možemo napraviti za okoliš koji nas okružuje.

Cilj razmjene mladih je da se kroz timski rad, razmjenu ideja, primjere dobre prakse jača svijest o važnosti brige za okolišem. Naglasak je na poticanju sudionika da raspravljaju, kritički promišljaju, pronalaze rješenja, odnosno razmišljaju o načinima na koje oni mogu doprinijeti i ozeleniti naše prakse i aktivnosti te odnos prema prirodi! Koristeći neformalne metode obrazovanja, mladi se suočavaju s terminima kao što su ekološki otisak, klimatska freska, uzročno-posljedičnim vezama klimatskih promjena, recikliranjem, izradom bookleta, medijskim kampanjama na temu održivog razvoja…

Projektne aktivnosti u skladu su s ciljevima Erasmus+ programa i podrazumijevaju iskustveno učenje, učenje o toleranciji, poštivanju i društvenoj koheziji. Aktivnim sudjelovanjem cilj je potaknuti mlade da postanu proaktivni građani u svojem društvu te da s razmjene ponesu najbolje prakse, iskustvo, nove vještine i znanja, a na temu održivog razvoj i klimatskih promjena te o njima komuniciraju u svojim zajednicama, kako bi utjecaj projekta bio mnogo širi i od grupe koju trenutno čini 36 mladih osoba iz šest različitih zemalja! Jačanjem ključnih kompetencija, promicanjem različitih kultura i tradicija, stvaranjem novih prijateljstava, utječe se i na osobni razvoj mladih koji upravo koristeći ovakve prilike dokazuju da ulažu u svoje znanje i vještine koje su važne za njihovu budućnost.

Čeka nas još mnogo različitih aktivnosti na temu održivog razvoja…

A do tada nas pratite na web stranici https://www.lagmore249.hr/ te na Facebook stranici https://www.facebook.com/lagmore249/ , a mi se nadamo da će vam fotogalerija približiti provedbu projekta!

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije