U organizaciji LAG-a More 249 završile su projektne aktivnosti unutar  Erasmus+ programa razmjene mladih pod nazivom „AgroYouth – Second Edition“, na kojem je sudjelovalo 36 mladih iz šest različitih dijelova Europe: Italije, Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Turske i Hrvatske.

Projektne aktivnosti odvijale su se na LAG More 249 području, u razdoblju od 15. do 24. rujna 2018. Projekt je proveden sufinanciranjem sredstava Europske komisije kroz Agenciju za mobilnost i europske programe.

Sudionici su bili smješteni u Hotelu Plava Laguna u Tisnom dok  su se aktivnosti odvijale i u ostalim mjestima koji pripadaju LAG More 249 području.

Ovaj projekt nastavak je prošlogodišnjeg uspješnog projekta AGROYOUTH, koji je okupio 25 mladih.

Cilj AGROYOUTH- SECOND EDITION projekta bio je povezati mlade nezaposlene ljude u jedan projekt u kojem će skupa raspravljati o problemima s kojima se susreću poljoprivrednici, na koji način im pomoći, kako pokrenuti start-up posao, kako  prebroditi krizne situacije s kojima se mladi zaposlenici susreću.

U tijeku projekta sudionici su posjetili:

  1. OPG Antonio Pirija gdje su imali mogućnost vidjeti ekološki uzgoj životinja (koza, magaraca, ovaca, tuka, kokoši), te uzgoj maslinika koji su bili više od 50 godina zapušteni, a zahvaljujući požrtvovnosti i želji cijele obitelji Pirija i njihove obnove.
  2. U Muzeju betinske drvene brodogradnje, uvidjeli su koliko je teško bilo baviti se poljoprivredom na otoku, čijim vlasnicima su svi posjedi bili ili na kopnu ili na udaljenijim otocima NP KORNATA. Da bi uspjeli prevesti ovce, ulje i smokve koje su uzgajali tamo, bili su im potrebni drveni brodovi.
  3. Ribarsku zadrugu Adriu čini 13 zadrugara koji djeluju od 2007. godine. Cilj RZ  Adrie je razvoj ribarskog sektora u Šibensko-kninskoj županiji s naglaskom na komercijalizaciju morskih proizvoda, ali uz to i vođenje brige o održivom ribolovu kako bi ribarstvo bila i ostala prosperitetna gospodarska grana. Ribarska luka smještena je u Tribunj te se sastoji se od pomorskog i kopnenog djela.
  4. Sudionici su prisustvovali iskrcaju plivarice, te su unutar Zadruge bili u mogućnosti vidjeti hladnjače  i načine zamrzavanja i čuvanja ribe, te čišćenje kozica. Naime, iznenadili su se  kad im je rečeno da su tamnije kozice, kozice koje nisu tretirane, i koje su puno zdravije.
  5. Po odlasku iz Ribarske zadruge Adria, posjetili su Vinariju Birin, gdje im je mladi vinar Nikola, prezentirao svoj rad. Kako su mnogi prisutni bili i studenti agronomije, ovaj posjet im je ujedno bila i škola na terenu. Uvidjeli su da i sami mogu pokrenuti nešto novo, i da se vlastitim trudom sve može uspjeti.

 

Tijekom večernjih sati održane su nacionalne večeri, gdje su prezentirani tradicionalni nacionalni proizvodi, te običaji i plesovi.

U tijeku projekta provedeno je i EUROSONG natjecanje, gdje su iznikli novi glazbeni talenti za koje se nadamo da ćemo ih jednog dana vidjeti na velikim svjetlima pozornica.

Finalni rezultat ovog projekta je bilo vlastito istraživanje sudionika različitih recepata pravljenja marmelade, vlastitog istraživanja tržišta, izrada etikete, te samo kuhanje marmelade.

Mladi su napravili marmeladu od šljiva i jabuka, kuhajući je 6 sati, i što je najvažnije svojim zajedničkim radom, uspjeli su je u pola sata prodati.

Na ovaj način uvidjeli su što znači timski rad, promocija i želja za uspjehom.

Na rastanku je pala i pokoja suza, naravno radnosnica, razmijenjeni su brojeni telefonski brojevi, društveni profili, i stvorena nova dugoročna prijateljstva.

Svi partneri prezentirali su u svojim državama rezultate ovog projekta, a naši studenti sudionici uspješno su primijenili tehnike učenja koje su usvojili u ovom projektu, i prezentirali ih na svojem Fakultetu.

Završetkom mjeseca listopada službeno je i završen „AgroYouth – Second edition“.

 

U tijeku provođenja ovog projekta, dogovorene su i buduće suradnje između partnera, pa je tako prijavljen još jedan ERASMUS+ projekt od strane LAG-a „MORE 249“.

Video ovogodišnjeg projekta možete pogledati na linku AGROYOUTH

A fotografije na linku FACEBOOK

Hvala svima na sudjelovanju!

 

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije