Izvor: LAG More 249

U subotu 6. travnja 2024. godine LAG „More 249“ organizirao je za svoje članove studijsko putovanje na područje LAG-a Lika. 

 

Prva stanica bio je OPG Dejanović koji se nalazi u malom selu Visuć kod Udbine, a primarna proizvodnja OPG-a je uzgoj autohtone buše. U uzgoju kojim se bave 17 godina sudjeluje obitelj Dejanović, Bariša i braća Franjo i Ivica. Započeli su sa 6 goveda, a danas OPG broji preko 460 goveda. Osim buše, na svom OPG-u uzgajaju i istarsko govedo (poznato i kao boškarin). Danas su pozicionirani kao jedan od najboljih proizvođača zaštićene pasmine krava i istarskog goveda na području Republike Hrvatske. Sve svoje životinje uzgajaju na teško pristupačnom terenu Ličke Plješivice koji im omogućava ekološki način uzgoja. Buše i boškarini s OPG-a Dejanović svoje dane provode slobodno, krećući se na 400 hektara pašnjaka i livada. Na svježem zraku i u netaknutoj prirodi, životinje se hrane planinskim ljekovitim biljem i piju vodu s planinskih izvora i lokvi. 

 

Nakon posjete OPG-u Dejanović uputili smo se u Razvojni centar Ličko-senjske županije gdje nas je dočekao ravnatelj Mile Milković i predstavnice LAG-a Lika, Maria i Mateja. Ravnatelj je istaknuo kako kroz centar pružaju profesionalne poslovne usluge poduzetnicima i ulagačima na području Ličko-senjske županije te rade na razvoju poduzetništva kroz usluge inkubatora, akceleratora i postrojenja za preradu voća i meda, s naglaskom na olakšavanje i stimuliranje poslovanja poduzetnika početnika i postojećih poduzetnika. Cijelo postrojenje namijenjeno preradi poljoprivrednih proizvoda opremljeno je u skladu s načelima HACCP sustava te kao takvo osigurava zdravstvenu ispravnost finalnih proizvoda. 

 

Slijedio je posjet Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ koje je kao Spomen područje proglašeno spomenikom kulture 1976. Uz stručno vođenje čuli smo zanimljive činjenice iz života Nikole Tesle te se podsjetili koliko je bio veliki genije i koliko su njegovi izumi pridonijeli današnjem modernom društvu. Dostupni podaci navode da je Nikola Tesla patentirao 112 svojih izuma, a za mnoge se ističe kako su zasluge za izum preuzeli drugi. Možemo spomenuti samo neke od važnih: Teslina turbina, sustav proizvodnje, prijenosa i iskorištavanja višefazne izmjenične električne struje, rasvjeta s pomoću struje visoke frekvencije, daljinsko upravljanje – telemehanika i začetci robotike, indukcijski motor, radio, upotreba x-zraka, neonsko osvjetljenje, vakuumiziranje i bežična komunikacija. U njegovoj rodnoj kući nalazi se stalni multimedijalni postav koji slikom, riječju, zvukom prikazuje životni put i genijalnost velikog izumitelja. 

 

Nakon posjeta Memorijalnom centru i zajedničkog druženja na ručku u obližnjoj Kaniži, uputili smo se na OPG Ivan Vlainić u Prvan Selo kod Perušića, a koji već gotovo stotinu godina uzgaja voće i proizvodi rakiju. Tradicijsku vještinu uzgoja kvalitetnog voća i proizvodnju sortnih rakija obitelj Vlainić prenosi s koljena na koljeno. Tijekom 2002. godine sazrijeva ideja da se ti visokovrijedni proizvodi predstave tržištu. Proizvodnja rakije je ograničena, a proizvedena je, odnjegovana i pakirana u vlastitom prostoru na tradicijski način te ručno. Čitav proizvodni proces rakija Stilanova Lika uvažava tradicijski način proizvodnje, ali i primjenu suvremenih tehnoloških postupaka i opreme, a rezultat čega je proizvod vrhunske kvalitete. Dokaz kvalitete su brojna priznanja koja su njihove rakije ostvarile na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima i sajmovima, a na svom imanju imaju otvorenu kušaonicu rakije. Početkom 2010. godine počeli su s uređenjem objekta namijenjenog proizvodnji i skladištenju 7 vrsta rakija (šljivovica, dunjovača, kruškovača, jabukovača, medovača, višnjevac i rogačica). Korisnici su dviju mjera iz Programa ruralnog razvoja: mjere 6.3.1. i mjere 6.4.1. 

 

Studijsko putovanje iznjedrilo je dobre primjere prakse koji će svakako obilježiti ovo putovanje te su pri povratku prisutni izrazili zadovoljstvo onim što su vidjeli i naučili, a članovi poljoprivrednici su dobili nove ideje te nadu da se trud i upornost u radu na njihovom gospodarstvu može isplatiti.

U nastavku pogledajte kako nam je bilo na studijskom putovanju, a za ostale fotografije klik na link:

(izvor fotografija: LAG “More 249” i članovi LAG-a)

Kategorije Novosti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije