Dana 03. srpnja 2019. u Šibeniku, nositelj projekta Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i partneri na projektu, Lokalnom akcijskom grupom „More 249“, Općinom Murter-Kornati i Osnovnom školom Murterski škoji, održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt „Plava Eko-patrola“.

Projekt „Plava Eko-patrola“ predstavili su:

  1. Ivana Marin, voditeljica projekta, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta
  2. Maja Barešić, koordinatorica projekta, Lokalna akcijska grupa „More 249“
  3. Luka Ježina,  predstavnik Općine Murter-Kornati
  4. Edo Juraga, ravnatelj Osnovne škole Murterski škoji.

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ je vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije, namijenjen osnovnim školama. Projekt je namijenjen osnovnim školama u Murteru, Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici, a započeo 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca. Projekt „Plave Eko-patrole“ sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, a ukupna vrijednost projekta je 1.280.000,00 kn.

Projekt je osmišljen s ciljem osiguranja prilike za sustavnu vannastavnu edukaciju o održivom razvoju za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije, a ideja za projekt je proizašla iz vanškolske aktivnosti „Murterska Eko-patrola“ koju udruga Argonauta organizira od 2015. godine. Ovim projektom ostvarena je mogućnost da se program Eko-patrole proširi, da se znanje i iskustvo u razvoju programa neformalnog obrazovanja za održivi razvoj testira i da se program uvede u sustav formalnog obrazovanja.

Kroz ovaj projekt izradit će se edukacijski program „Plave Eko-patrole“ koji će obuhvaćati najmanje osam tematskih jedinica iz održivog razvoja, a svaka od njih će se pretočiti u radionicu osmišljenu koristeći metode neformalnog učenja. U pilot provedbi edukacijskog programa, oformit će se grupe učenika koje će voditi lokalni koordinator, a ukupno se planira provesti 56 vannastavnih edukacijskih aktivnosti „Plave Eko-patrole“. Cilj je poduzeti volonterske akcije u lokalnoj zajednici te osmisliti inovativne načine kojima će se spojiti edukacija o održivom razvoju s aktivizmom u lokalnoj zajednici.

Kroz projekt će se također obnoviti i opremiti „Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“ čime će se dobiti prikladan prostor za dugoročnu i sustavnu provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj. Obnovljeni centar će osigurati prostor za suradnju udruga, ustanova i drugih lokalnih dionika za sustavan rad u promicanju održivog razvoja na projektnom području.

O daljnjim projektnim aktivnostima, moći ćete se informirati na web stranici projekta, web stranici LAG MORE 249 te Facebook profilu.

 

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije