Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja. Ove godine je 54. obljetnica obilježavanja pod temom „Planet protiv plastike“. Cilj je upozoriti građane na štetnost korištenja plastike koja se nikada u potpunosti ne razgrađuje već se oblikuje u mikroplastiku koja nastaje zbog usitnjavanja većih komada plastike u prirodi pod utjecajem sunca, valova i vjetrova. Kao takva, plastika kruži u prirodi te je osobito morske životinje zamjenjuju za hranu, a čime ista ulazi u prehrambeni lanac čiji dio su i ljudi!


Lokalna akcijska grupa „More 249“ nastojala je putem Facebook objava u periodu od 2. travnja do 22. travnja promicati održivi način življenja i utjecati na jačanje svijesti o brizi za okoliš. Kratkim objavama nastojali smo upozoriti na posljedice ljudskog djelovanja na prirodu koja nas okružuje i što možemo napraviti da te posljedice ublažimo.


Promocija održivog življenja provodila se kroz kategorije #putovanje#hrana i #održivost, a plakati koji su bili dio objava jesu rezultat timskog rada mladih kroz projekte čiji je nositelj bio LAG.

Zavrtimo krug promjena i malim aktivnostima budimo primjer drugima!


Sve objave možete pronaći na sljedećem linku: https://bit.ly/3JpTb78


Neki od savjeta jesu:

Koristite ekološki prihvatljive načine prijevoza – biciklirajte i pješačite!

Koristite javni prijevoz ili barem dijelite automobil s drugima (tzv. carpooling)!

Budite edukatori kroz pozitivne primjere!

Racionalno upravljajte vodnim resursima!

Usmjerite se na tzv. Zero Waste način življenja kroz „reduce“, „reuse“, „recycle“ te prije svega „refuse“ – ne kupuj ono što ti ne treba!

Provjerite odakle dolaze namirnice koje kupujete i koliki je put prošla namirnica do naših dućana!

Kupujte sezonsku i lokalnu hranu!

Izbjegavajte plastiku!

Upoznajte se s ekološkim vrtlarenjem!

Smanjite ekološki otisak!

Kategorije Novosti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije