Lokalna akcijska grupa “More 249” kao Nositelj projekta “Zavrtimo krug promjena III”, a u suradnji s partnerima na projektu – Osnovnom školom Pirovac, Općinom Pirovac i Udrugom Argonauta – održala je 5. srpnja 2024. u Osnovnoj školi Pirovac završnu konferenciju projekta “Zavrtimo krug promjena III”.

Na konferenciji su prisustvovali odgojno-obrazovni djelatnici škole, predstavnici partnera te organizacija civilnoga društva, kao i lokalna koordinatorica Marijana Lasan koja je pružala logističku podršku provedbi projekta te koja je zajedno s voditeljicom projekta okupljenima predstavila provedene aktivnosti i rezultate projekta:


  • održane edukativne radionice recikliranja, održivog načina prijevoza, ekološkog vrtlarenja i kompostiranja te održivog razvoja za učenike, kao i dvije radionice za ciljne skupine projekta na teme ekološkog vrtlarenja i kompostiranja te održivog razvoja
  • provedena volonterska akcija „Školski vrt“ te izrađen i stavljen u funkciju školski vrt
  • nabavljena pametna klupa i provedena radionica o obnovljivim izvorima energije
  • proveden edukativni nagradni izlet u NP Kornati
  • osigurana oprema za učenike škole
  • postavljena informativna ploča „Igrom do brige o vrtu“
  • izrađena brošura projekta.


Glavni promotori promjena i održive budućnosti bili su učenici koji su kroz set edukativnih radionica i neformalne metode obrazovanja te iskustveno učenje razvijali različite ključne kompetencije, stekli nova znanja, vještine i stavove o prirodi koja nas okružuje te isto primijenili prilikom uređenja školskog vrta. Provedbom radionica razvili su sposobnost kritičkog mišljenja, povezivali su aktivnosti radionica sa stvarnim životom, radili u timu te naučili verbalizirati svoje osjećaje kroz (samo)refleksiju, ali i razvijati pozitivan stav i odgovornost prema prirodi i prirodnim resursima.


Završna konferencija i službeno otvaranje školskog vrta bila je i prilika da se prisutnima podijele brošure koje se mogu preuzeti OVDJE, ali i da se podijele razmišljanja o aktivnostima i vrtu, o tome kako će vrt biti održiv i služiti kao učionica na otvorenom te o budućim suradnjama! Zaključak je da su promjene moguće, da kroz prizmu održivog razvoja učimo kako je sve povezano na planetu te kako da budemo aktivni, sretni i štitimo okoliš koji nas okružuje.


Zavrtimo krug promjena, jer promjene su moguće!


Za više informacija o projektu pogledajte web LAG-a “More 249“ i Facebook stranicu projekta.


Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.761,93 €, a ukupna vrijednost projekta je 14.137,91 €. Provedba projekta započela je 8. studenog 2023. godine i traje do 31. srpnja 2024. godine. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249“ i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva znanosti i obrazovanja (Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih).

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije