Voditeljica Lokalne akcijske grupe „More 249“ Meri Krnić i stručna suradnica Mirta Srdarev sudjelovale su od 4. lipnja do 7. lipnja 2024. godine na LINC 2024 konferenciji u Rumunjskoj, Cluj-Napoci. Riječ je o europskoj konferenciji koja spaja europsku razmjenu iskustava usmjerenu na različita događanja. LINC je inicijativa LAG-ova i Nacionalnih mrežnih jedinica za ruralni razvoj u Austriji, Njemačkoj, Estoniji i Finskoj, a  prvi LINC održan je u Austriji 2010. godine. U Rumunjskoj je na konferenciji sudjelovalo preko 300 sudionika iz 26 različitih EU zemalja.

4. lipnja održana je ceremonija otvorenja konferencije, a kada su se sudionici okupili kako bi predstavili zemlje iz kojih dolaze, obučeni u narodne nošnje ili noseći obilježja svoje zemlje, dok se zajedničko druženje, večera s mnogobrojnim gostima – plesačima, sviračima koji su predstavili tradiciju grada i Rumunjske, nastavila se u Grand Hotelu Napoca.

5. lipnja nakon održanog tzv. Cooperation corner EU CAP Network organizirana je vožnja sudionika do mjesta Beliş gdje su sudionici sudjelovali na tzv. LEADER – Olympics, sportskom natjecanju u kojem su bili podijeljeni u 15 grupa te su nastojali riješiti zadatke kao tim, povezujući se, razmjenjujući iskustvo i stvarajući prilike za buduće suradnje. Nakon održanog sportskog natjecanja sudionici su imali mogućnost probati različite delicije iz zemalja sudionica, a među kojima su se našli i proizvodi koje su voditeljica i stručna suradnica LAG-a „More 249“ donijele, a koji predstavljaju LAG područje: OPG Ante Bulat, OPG Mrša: med, OBRT Vinarija Birin: vino i ulje, OPG ŠKARIĆ MARIO: ušećereni i slani bademi, bademovo ulje te razne druge delicije i suvenire s područja Šibensko-kninske županije.

6. lipnja sudionici su bili dijelom odabranih studijskih putovanja te su predstavnice LAG-a sudjelovale na putovanju pod nazivom „Meeting the local people – discovering cultural identity“. Organizirana tura podrazumijevala je posjet sljedećim mjestima: Ciurila (drvena crkva pod zaštitom UNESCO-a koja datira iz 18. stoljeća) – Băișoara (obitelj narodnih obrtnika koji se bave raznim tekstilnim zanatima te drvorezbarenjem) – Iara (lokalno domaćinstvo; izrada domaćeg kruha pečenog u tradicionalnoj drvenoj peći; korisnici EU sredstava koji su kroz LAG projekt otvorili lokalnu gastronomiju) – selo Borzești (posjet tradicionalnoj obnovljenoj kući). Nakon studijskog putovanja, u mjestu Vâlcele, Premier Event dvorani, održana je finalna ceremonija: večera, predstavljanje fotografija s LINC konferencije, druženje i predavanje LINC zastave Austriji – zemlji domaćinu LINC 2025.

7. lipnja 2024. godine sudionice konferencije posjetile su rudnik soli u mjestu Turda, jedan od najstarijih rudnika soli u Europi koji je nedavno pretvoren u nevjerojatan i vrlo popularan zabavni park – čarobno mjesto uronjeno u prirodni okoliš neusporedive ljepote koje doseže dubine do 112 metara.

Iz Cluj-Napoce te s LINC 2024 konferencije, voditeljica i stručna suradnica donijele su vrijedna iskustva i ostvarile kontakte za moguće buduće inozemne projekte suradnje, podijelile svoja znanja o radu LAG-ova na našim područjima te predstavile lokalne proizvode mnogobrojnim sudionicima LINC-a i mjesta Beliş.

Video uradak s LINC 2024 konferencije možete pogledati na linku: https://bit.ly/4bLnYYx

Oznake Kategorije Novosti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije