Lokalna akcijska grupa „More 249“ kao Nositelj projekta „Zavrtimo krug promjena III“, a u suradnji s Udrugom ZMAG i Petrom Pavlek, organizirala je dvije Radionice ekološkog vrtlarenja i kompostiranja.

 

U Gradskoj knjižnici Vodice 19. ožujka 2024. održana je radionica koja je bila namijenjena svima zainteresiranima za ekološko vrtlarenje i kompostiranje. Cilj radionice bio je dobiti širu sliku o planiranju vrta, pristupima, metodama i alatima koji se koriste u ekološkom vrtlarenju, odnosno o načinima smanjenja ekološkog otiska te postizanju većeg stupnja (samo)održivosti. I zato je istaknuta važnost usmjeravanja na polikulture, sadnju u slojevima, kombiniranje trajnih nasada i jednogodišnjih/dvogodišnjih kultura, vertikalnu sadnju, na razumijevanje razlika između sorti, hibrida i GMO sjemena te na čuvanje vlastitog sjemena. Polaznici su se upoznali i s bitnim koracima u kreiranju i održavanju bio vrta: gnojenju na prirodan način, neinvazivnim obradama tla, dobrosusjedskim odnosima u vrtu, plodoredu te modelima vrtlarenja koji se lakše prilagođavaju klimatskim promjenama. Jedna od tema radionice bilo je i kompostiranje – kompost kao rezultat prirodnog procesa razgradnje organskih tvari, ali i kao mogućnost smanjenja ekološkog otiska kroz smanjenje otpada. Na kraju radionice, polaznici su se mogli upoznati s bankom sjemena te prepoznati različite sjemenke, a neke od njih i ponijeti kući kako bi samostalno pratili faze razvoja mladih biljaka.


U Osnovnoj školi Pirovac 20. ožujka 2024. održana je Radionica ekološkog vrtlarenja i kompostiranja s učenicima od 4. do 6. razreda koji su se kroz igru i neformalne metode obrazovanja upoznali s  malim stanovnicima vrta – u fazi ličinke i odrasloj fazi. Druga aktivnost bila je usmjerena na hranidbenu mrežu, odnosno brojne biljne i životinjske vrste te neophodne sastavnice za njihov opstanak, a učenici su saznali kako se stvaraju mreže i odnosi te kako narušavanjem jednog hranidbenog lanca ili više njih, dolazi do narušavanja ravnoteže u cijelom sustavu. Na kraju radionice podijelili su se u četiri grupe i crtali svoj vrt iz mašte, a potom prezentirali rad jedni drugima. Ovo je bio važan preduvjet za razumijevanje „vrtnih odnosa“ te za sudjelovanje u daljnjim aktivnostima projekta – uređenju školskog vrta!


A kako nam je bilo, pogledajte u galeriji fotografija (izvor: LAG „More 249“ i Gradska knjižnica Vodice) te nas nastavite pratiti na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena.


Nositelj projekta Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Pirovac, Udruga Argonauta i Općina Pirovac. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.761,93 eura, a ukupna vrijednost projekta je 14.137,91 euro. Provedba projekta započela je 8. 11. 2023., a završava 31. 7. 2024. godine. 

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije