Lokalna akcijska grupa „More 249“ kao Nositelj projekta „Zavrtimo krug promjena III“, a u suradnji s lokalnom koordinatoricom Marijanom Lasan, provela je 9. ožujka 2024. Radionicu Održivi način prijevoza u Osnovnoj školi Pirovac s učenicima od 4. do 6. razreda. Nakon održane radionice, rezultat projekta predstavljen je Općini Pirovac 15. ožujka 2024.


Cilj radionice bio je upoznati učenike s načinima smanjenja ekološkog otiska kroz prizmu održivog i zdravog načina prijevoza – bicikl, ali i hodanje. Prva aktivnost bila je rješavanje križaljke koja je sadržavala različite termine koji su se odnosili na sigurnu vožnju biciklom te na sigurno kretanje u prometu. Nakon uvodnog dijela radionice, učenici su bili usmjereni na glavnu aktivnost, a to je izrada makete, odnosno oblikovanje prijedloga prometnog rješenja jednog dijela Pirovca. Učenici su se tako s lokalnom koordinatoricom Marijanom nakon kratke rasprave dogovorili koji je to dio naselja koji će prikazati u formi makete: Ulica Blajburških žrtava, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Bravari. Prilikom izrade makete učenici su izrađivali kućice, vodili računa o biciklističkoj stazi, nogostupu, pješačkim prijelazima, zelenim oazama, mjestima za druženje, prometnim znakovima, itd. Osim toga, nekolicina ih je kod kuće napravila dodatne prikaze stambenih objekata te smo neke od njih iskoristili za maketu.

Važno je naglasiti kako se prilikom oblikovanja prometnog rješenja razgovaralo o načinima na koji pozitivno utječemo na okoliš koji nas okružuje: neke od kuća imaju zelene krovove, a dio uz ulice zasađena stabla čime se utječe na smanjenje temperature zraka u lokalnoj zajednici (definirani su problemi, ali iznesena i rješenja).


Nakon održane radionice, a u suradnji s partnerom, Općinom Pirovac, 15. ožujka 2024. organizirana je posjeta načelniku Općine Pirovac s ciljem predstavljanja prijedloga prometnog rješenja. Uzbuđenje je bilo vidljivo na svakom koraku, a učenici su s ponosom predstavili rezultat radionice za koji se ispostavilo da je u planu Općine Pirovac te da za isti postoji projektna dokumentacija! Ponos i zadovoljstvo bilo je više nego očito! 


Čestitamo učenicima Osnove škole Pirovac i zahvaljujemo našem partneru na gostoprimstvu, a mi možemo potvrditi kako je rezultat radionice – napravljen prikaz održivog i sigurnog načina prijevoza s ciljem poboljšanja fizičke i zdravstvene aktivnosti učenika te smanjenja negativnog utjecaja na okoliš – odraz truda i rada učenika. 


Na Facebook stranici ZaVRTimo krug promjena pratite aktivnosti projekta, a kroz galeriju fotografija pogledajte kako nam je bilo na predstavljanju rezultata.


Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249”, a partneri na projektu su Osnovna škola Pirovac, Udruga Argonauta i Općina Pirovac. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.761,93 €, a ukupna vrijednost projekta je 14.137,91 €. Provedba projekta započela je 8. studenog 2023. godine i traje do 31. srpnja 2024. godine.

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije