Nositelj: LAG MORE 249
Partneri: TZ grada Vodica i Grad Vodice
Odobrena sredstva: 5.000,00 kn
Vrijeme provedbe: svibanj 2016.
Status: završen

TZ grada Vodica odobrila je 5.000,00 kn LAG-u More 249 za organizaciju Festivala fritula i kroštula koja za cilj ima Obogaćivanje turističke ponude kroz promociju poljoprivrednih proizvoda, autentične glazbe i gastro ponude (fritula i kroštula) kao tradicionalni kolač u hrvatskom kućanstvu i ugostiteljstvu.

U organizaciji Lokalne akcijske grupe „More 249“ i pod pokroviteljstvom Grada Vodica i Turističke zajednice Grada Vodica, u subotu 21. svibnja u Vodicama je održan je 1. Festival fritula i kroštula – Froštulijada.

Lijepo vrijeme i bogat program pogodovalo je organizatoru, te se na manifestaciji okupilo dosta posjetitelja i stranih gostiju. Natjecatelji u pripremi fritula su pokazali svoje umijeće pripreme fritula, te su posjetitelji mogli probati fritule kod koga su htjeli, na način da su na info štandu LAG-a More 249 dobili bon za koji su donirali simboličnih 5 kuna. Važno je naglasiti da je cijela akcija bila i humanitarnog karaktera, te će se prikupljena sredstva u iznosu od 4.800,00 kn donirati na račun udruge Aurora, udruzi osoba cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida Šibensko-kninske županije. Podijelilo se oko 650 porcija fritula koje su vrijedni natjecatelji žurno pripremali kako bi svi mogli probati njihove fritule. Plaketu za najbolju fritulu festivala odnio je tim Marko Bareša i Ante Španja, članovi športsko ribolovnog kluba Mali Porat, drugo mjesto pripalo je udruzi umirovljenika grada Vodica, a treće mjesto ekipi konobe Makina.

Pored natjecanja u pripremi fritula, održan je sajam domaćih proizvoda gdje je bilo prisutno 16 različitih proizvođača, od vinara, uljara, proizvođača meda, likera, krema i sapuna od ljekovitog bilja, te proizvoda iz domaće radinosti.

Održane su i dvije radionice za djecu, izrada tkanice na maloj tkalačkoj daščici pod vodstvom Liposave Kuštović i likovna radionica pod vodstvom udruge More.

U zabavnom dijelu nastupile su vodiške mažuretkinje, klapa Oršulice te Duo Adriatic.

Ovim putem organizator se zahvaljuje svima koji su se natjecali i dali svoj doprinos 1. Froštulijadi u Vodicama, obrtu Lipa i likovnoj udruzi More, kao i onima koji su cijelu manifestaciju financijski podržali.

Kategorije Projekti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije