Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2019. g. za program Erasmus+ – Ključnu aktivnost 1 u području mladih, rok 12.02.2019. godine Lokalnoj akcijskoj grupi “More 249” odobrila je novi projekt.

IZNOS: Projekt naziva Plastic Planet – NO! odobren je s financijskom potporom u iznosu od 20.685,00 EUR.

VREMENSKI PERIOD: Projekt će se provoditi u vremenskom periodu od lipnja 2019 do veljače 2020.

 

Jeftina i dugotrajna plastika naširoko se koristi u gospodarstvu, ali njenu popularnost prati sve veća količina plastičnog otpada i zagađenje mora, što ostavlja posljedice na prirodu i ljude.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja, a dio se izvozi u strane zemlje. Ostatak završi u odlagalištima, spalionicama ili kao otpad u okolišu čime se zagađuju šume, plaže, rijeke i mora. Plastika čini 85 posto otpada na plažama u svijetu.

Razmjena mladih „Plastic Planet – NO!“ omogućit će da 35 mladih iz Hrvatske, Makedonije, Portugala, Turske i Rumunjske rade zajedno, razmjenjuju ideje i najbolje prakse te proširuju svoje znanje u području zaštite okoliša s naglaskom na proizvodnju i uporabu plastike, načine kako je smanjiti i načine za borbu protiv plastičnog planeta.

Jeste li znali da svatko od nas proizvede više od 400 kilograma otpada godišnje?

Većina tog otpada završi na odlagalištima kao neupotrebljivo smeće – ništa čudno, jer čak 80%stvari upotrijebimo samo jednom i zatim bacimo. Zato je prvi i najpoželjniji način postupanja s otpadom smanjenje količine otpada kojeg svakodnevno proizvodimo jer tako možemo smanjiti i njegov štetan utjecaj na okoliš, ali i uštedjeti.

Nakon što nam stvar više ne treba, prvi korak kojeg svatko od nas može napraviti jest razmisliti kako tu stvar možemo ponovno iskoristiti. Uz pomoć malo stvaralačkog duha, umjesto da ih bacimo, možemo ih obnoviti, popraviti ili im pronaći novu namjenu. Pokušajmo, zabavno je i korisno!

Razmislimo:
Prije nego što bacimo staru majicu, sjetimo se da je za njenu izradu bilo potrebno čak 2.700 litara vode!

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije