Lokalna akcijska grupa “More 249“ sudjelovala je u provedbi Erasmus+ projekta AgroYouth – Turkey Edition u Ürgüpu, Nevşehir u razdoblju od 24. veljače do 5. ožujka 2022. godine. Nositelj projekta je organizacija iz Turske, Cappadocia Youth Mobility.

Projekt je okupio mlade ljude iz Češke, Hrvatske, Italije, Portugala, Rumunjske, Makedonije i Turske koji su deset dana boravili na području Ürgüpa, Nevşehir – Cappadocia te su kroz učenje, druženje i neformalne metode obrazovanja stekli nova znanja i iskustva vezana uz ruralni razvoj.

Cilj projekta i razmjene mladih bio je prepoznati vrijednosti ruralnog i održivog razvoja, prepoznati prednosti i nedostatke ruralnog razvoja u svakoj od zemalja sudionica projekta, predstaviti primjere dobre prakse, podijeliti iskustva i usmjeriti znanja na podizanje svijesti o ruralnom razvoju i mogućnostima ostvarenja poduzetničkih ideja u ruralnim krajevima.

U cilju ostvarenja projekta i u organizaciji nositelja projekta, mladi su posjetili primjere dobre prakse i ostvarene poduzetničke ideje u Turskoj – turističke urede, tradicionalno izrađivanje posuđa, lokalnu hranu, lokalne vinarije. Tijekom posljednjeg dana razmjene mladih posjetili su fakultet gdje su studentima predstavili tradicionalno posuđe koje su sami ukrasili te im istaknuli prednosti sudjelovanja u Erasmus+ projektima te vlastito iskustvo sudjelovanja.

Razmjene mladih omogućuju mladim osobama iz različitih zemalja da zajedno provedu program utemeljen na neformalnim metodama učenja i tako jačaju svoje kompetencije, postaju svjesniji društveno bitnih tema, otkrivaju nove kulture, navike i zdrave načine života te jačaju vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo.

 

Kategorije ERASMUS+ Projekti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije