Provedbom završne konferencije koja je održana 7. srpnja završila je provedba projekta ZaVRTimo krug promjena II u Osnovnoj školi Brodarica.

Lokalna akcijska grupa “More 249“ nositelj je projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ koji se tijekom školske godine 2022./2023. provodio u Osnovnoj školi Brodarica. Partneri na projektu su Osnovna škola Brodarica, Udruga Argonauta i Grad Šibenik. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 12.040,88 €, a ukupna vrijednost projekta je 12.916,85 €.

Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena II“ bio je povećati znanje o biljnom svijetu i održivom razvoju kod učenika viših razreda Osnovne škole Brodarica i ojačati svijest o očuvanju brige za okolišem. Kako? Provedbom edukativnih radionica koristeći neformalne metode obrazovanja, odnosno stjecanjem novih znanja, vještina, iskustava i vrijednosti te primjenom istih kroz praktičan rad.

Ostvareni su sljedeći rezultati projekta:

  • proveden set edukativnih radionica „Biljni svijet i održivi razvoj“ koji je obuhvaćao radionice recikliranja, ekološkog vrtlarenja, radionice o tome kako smanjiti ekološki otisak te izradu kalendara sadnje i hotela za kukce
  • primjena stečenih znanja, vještina i iskustava tijekom uređenje i stavljanja u funkciju školskog eko senzomotoričkog vrta
  • sudjelovanje volontera u provedbi projekta
  • provedena volonterska akcija „Školski vrt“ (posađene mediteranske biljke, stabla masline, limuna, marelice… postavljeni reciklirani materijali, nabavljene kante za smeće, komposter…)
  • izrađena i postavljena informativna ploča „Igrom do brige o vrtu“
  • nabavljena pametna klupa
  • proveden edukativni nagradni izlet na Zlarin i Prvić i radionica o obnovljivim izvorima energije
  • tiskane brošure i podijeljene zahvalnice
  • održana završna konferencija projekta.

 

Kroz sudjelovanje u provedbi projekta učenici su naučili što predstavlja koncept 3R, zašto ne treba kupovati nepotrebne stvari, kako se odgovorno ponašati prema prirodi koja nas okružuje, kako sortirati, prenamijeniti stvari, što predstavlja ekološko vrtlarenje, a što ekološki otisak i kako prikazujemo kroz različite metode naš odnos prema prirodi. U konačnici, stekli su povjerenje jedni prema drugima i naučili djelovati kao tim, definirati problem i pronaći rješenja te kritički promišljati!

Tijekom seta edukativnih radionica osim učenika, uključili su se i drugi akteri. Pa su se tako u okviru radionice ekološkog vrtlarenja i radionice kako smanjiti ekološki otisak, kroz dva dana educirali i odgojno-obrazovni djelatnici te zainteresirana javnost za navedene teme.

Kako bismo označili uspješnu revitalizaciju školskog vrta, postavljanje njegovih sastavnica, proveli smo edukativni nagradni izlet na obližnje otoke. Na otoku Zlarinu posjetili smo novootvoreni Hrvatski centar koralja Zlarin, dok smo na otoku Prviću posjetili interaktivni Memorijalni centar Faust Vrančić. Tijekom posjeta Zlarinu, učenicima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u provedbi projekta te brošure koje su nastale u okviru projekta „ZaVRTimo krug promjena II“, a kao interaktivni materijal koji će služiti učenicima i zainteresiranima i nakon provedbe projekta.

Završnu konferenciju i službeno otvaranje školskog eko senzomotoričkog vrta javnosti održali smo 7. srpnja 2023. Završna konferencija bila je i prilika da prisutni podijele svoja razmišljanja o aktivnostima i vrtu, o tome kako će vrt biti održiv i služiti kao učionica na otvorenom, ali i o budućim suradnjama!

Na kraju zahvaljujemo svima koji su bili dijelom projekta „ZaVRTimo krug promjena II“, u prvom redu učenicima koji su kroz izvannastavne aktivnosti pokazali kako biti glavnim akterima promjena i predstavljati pozitivne primjere dobre prakse, djelatnicima škole, partnerima, obrtu BUMBA iz Vodica na poklonjenim materijalima koji su pronašli novu funkciju u vrtu i našoj Mariji Ivandi koja prati rad udruge i kao zaljubljenik u prirodu, svake godine pokloni maslinu (sa stoljetnim genskim kodom) te čempres za školski vrt!

Zahvaljujući završnim anketama koje su učenici ispunili i iskazanim zadovoljstvom svih onih koji su direktno ili indirektno bili uključeni u provedbu projekta, kao nositelji projekta, dobili smo samo dodatan poticaj da projekt nastavi sa svojom vrtnjom te prijavi svoju treću fazu! Zaključak je da su promjene moguće i da kroz prizmu održivog razvoja učimo kako je sve povezano na planetu te kako da budemo aktivni, sretni i štitimo okoliš koji nas okružuje.

O svim aktivnostima, pročitajte na web stranici Lokalne akcijske grupe “More 249“ te Facebook stranici projekta!

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249 “ i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije