U sklopu projekta “DOMAĆE U VRTIĆE” u Vodicama se 27.veljače 2023. održala radionica namijenjena poljoprivrednicima, a koja je obuhvatila teme zdravstvena ispravnost i certifikacija proizvoda.

 

Predavanje je održano od strane BIOTECHNICONA, Nataše Borčić, dipl.ing.agr.

Zainteresiranim poljoprivrednicima predstavili su se higijenski standardi i osnovne mjere koje se moraju poštivati ovisno o vrsti proizvodnje i rada.

 

Prema Zakonu o hrani „subjekt u poslovanju s hranom“ podrazumijeva svaku fizičku ili pravnu osobu koja je odgovorna osigurati nesmetanu provedbu odredbi propisa o hrani unutar poslovanja kojim upravlja. 

 

Općenito, sukladno danim odgovornostima subjekti u poslovanju s hranom kao primarno odgovorni za hranu u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije koje su pod njihovom kontrolom dužni su osigurati da hrana koju stavljaju na tržište bude u skladu s propisanim zahtjevima iz gore navedenih pravilnika. To se prvenstveno odnosi na:

 

1. ispunjavanje zahtjeva higijene

2. obvezu uvođenja sustava samokontrole utemeljene na načelima HACCP sustava

3. osiguravanje sljedivosti u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, hrane za životinje, životinja koje se koriste za proizvodnju hrane i bilo koje druge tvari koja je namijenjena ugradnji ili se može očekivati da će biti ugrađena u hranu ili hranu za životinje te povlačenje proizvoda s tržišta u slučaju sumnje u zdravstvenu ispravnost 4. ispunjavanje zahtjeva u odnosu na označavanje hrane

5. ispunjavanje zahtjeva s područja kvalitete hrane za pripadajuću djelatnost i proizvode.

 

Posljedice neispunjavanja zakonskih odredba iz područja sigurnosti hrane  – U slučajevima kada osobe koje provode službenu kontrolu utvrde nesukladnosti u odnosu na zahtjeve propisa o hrani, naredit će poduzimanje korektivnih mjera ili ukoliko su nesukladnosti tolike da mogu ugroziti zdravlje ljudi, poslovanje će biti zabranjen!

 

Certifikacija proizvoda naglašava specifične karakteristike proizvoda koji čine razliku među sličnim proizvodima na tržištu. Podržava vjerodostojnost proizvoda i njihovu kvalitetu. Certifikacija proizvoda označava nešto više od same kvalitete i sigurnosti, ona je i prezentacija jedinstvenosti samog proizvoda.

Zakođer, označava i obuhvaća ekološke proizvode, oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, vina i žestokih pića, nacionalnu shemu kvalitete Dokazana kvaliteta Hrvatska prema zahtjevima regulative te certifikaciju prema privatnim standardima (GMO Free, Gluten Free, Vegan, Lactose Free…)

 

Cilj certifikacije je zaštita interesa potrošača, te omogućavanje sigurnog funkcioniranja globalnog tržišta hrane.

Kategorije Projekti
Sufinancirano sredstvima
Šibensko-kninske županije